Het Hortus Festival staat bekend om zijn verrassende combinaties van sfeervolle locaties en bijzondere muziek. De composities worden vaak uitgevoerd op instrumenten uit het Fin du Siècle met een hoofdrol voor de Erard Vleugel. Kom genieten van prachtige klassieke muziek tijdens Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek. Tientallen concerten in prachtige oranjerieën en palmenkassen van de botanische tuinen in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Wageningen en dit jaar zelfs in een kerk in Rotterdam.

Info

Hortus Festival nieuwe stijl

De 15e editie van het Hortus Festival heeft een andere opzet dan voorgaande jaren. Compacter maar toch uitgebreid. Elke week zijn er twee festivaldagen per locatie (Wageningen en Utrecht wisselen elkaar af) en naast de vertrouwde avondconcerten kunt u nu ook in de middag van een concert genieten. Daarnaast zijn er componeerworkshops voor kinderen en worden de bezoekers van de tuin verrast met gratis miniconcerten. 

De dood spreekt!

“De dood is al eeuwenlang een grote inspiratiebron voor zoveel componisten”, zegt pianist en dirigent Maarten van Veen, artistiek leider van het Hortus Festival. “En volgens de Duitse filosoof Schopenhauer kunnen we door de muziek die zij schreven de essentie van het leven doorgronden. Maar vertelt die muziek ons ook iets over de eindigheid van ons bestaan? Jazeker, en daarom laat het Hortus Festival deze zomer drie weken lang de dood aan het woord door de prachtige muziek van onder meer Schubert, Messiaen en Rachmaninov.”

Het festivalthema is ontleend aan de theatrale compositie death speaks van de Amerikaanse componist David Lang, dat door het DoelenEnsemble en sopraan Nicole Jordan zal worden uitgevoerd. Lang verzamelde alle passages waarin de dood spreekt in de liederen van Schubert en schreef op basis daarvan deze indringende en raadselachtige liedcyclus. Een betoverend werk, waarin Schubert nooit ver weg is.

Programma

De bezoekers van de horti in Leiden, Amsterdam en Wageningen worden op festivaldagen verrast met gratis miniconcerten op wisselende plekken in de tuin. In de middag gaan kinderen aan de slag in de workshop 'Componeren doe je zo!' In de Muziekfabriek leer je hoe je door het combineren van bekende klassieke muziek en kinderliedjes een nieuwe compositie kan maken. Alles mag en alles kan! Vanaf 16:00 uur, aan het eind van een mooie zomermiddag kunt u genieten van een kort concert van een uur in palmenkas of oranjerie. Om 20:00 uur sluiten we de dag traditioneel af met een avondconcert op het hoofdpodium. Kom en luister naar prachtige muziek, loop nog een rondje door de tuin en proef de sfeer van zomeravond op een unieke locatie. 

Festivaldagen en locaties

 • Amsterdam - wo 25 & do 26 jul / wo 1 & do 2 aug / ma 6 & do 9 aug
  (gratis) miniconcerten, componeerworkshop en middag- en avondconcert.
 • Leiden - wo 25 & do 26 jul / wo 1 & do 2 aug / wo 8 & do 9 aug
  (gratis) miniconcerten, componeerworkshop en middag- en avondconcert.
 • Rotterdam - vri 27 & za 27 jul / vri 3 & za 4 aug / vri 10 & za 11 aug
  middag- en avondconcert
 • Utrecht - vri 27 jul / vri 3 aug / za 11 aug
  componeerworkshop, middag- en avondconcert
 • Wageningen - za 28 jul / za 4 aug / vri 10 aug
  (gratis) miniconcerten, componeerworkshop, middag- en avondconcert

Programmaboekje

Alle concerten en informatie in handig overzicht
Voor de bezoekers van het Hortus Festival maken we elk jaar een programmaboek met uitgebreide toelichtingen op werken, componisten en uitvoerenden, alle liedteksten en prachtige afbeeldingen van alle concerten. Het programmaboekje krijgt u gratis bij uw bezoek aan het concert. Wilt u zich al inlezen of meer weten over uitvoerenden of componisten? Dan kunt u het programmaboekje alvast downloaden als PDF. Download hier het Hortus Festival 2018 - Programmaboekje

Kaartverkoop

Kaarten voor Hortus Festival zijn eenvoudig online te bestellen. Bekijk het programma en verzamel één voor één de concerten die u wil bezoeken in de winkelwagen en reken ze dan meteen af. Nadat u heeft betaald met iDeal ontvangt u de kaarten per e-mail. Print de tickets uit neem ze mee naar het concert, samen met uw eventuele kortingspas (Vrienden van Botanische tuin Leiden, Amsterdam, Wageningen en Utrecht, CJP of Leiden Zomervakantiepas). Op festivaldagen kunt u vanaf een uur voor aanvang van het concert terecht bij de festivalkassa. Mochten er concertkaarten over zijn, dan kunt u ze daar kopen. Let op betalen kan alleen met PIN. (Als een concert op de site is uitverkocht zijn er geen kaarten aan de kassa)

Prijzen

De prijzen van de concerten variëren van € 21,50 tot € 27,50. Jongeren tot en met 15 jaar krijgen flinke korting en betalen € 10,00 voor een middagconcert en € 16,00 voor een avondconcert. Kaarten voor de componeerworkshops zijn €15,00 (begeleiders betalen entree tot de tuin). Daarnaast zijn er aantrekkelijke kortingen voor Vrienden van.. en stapelkorting voor echte festivalgangers. Nieuw dit jaar zijn de VIP-arrangementen. Reserveer een plaats op de eerste rij en ontmoet de musici na het concert. 

Voor  de gratis miniconcerten in Leiden, Amsterdam en Wageningen, zijn geen kaartjes of reserveringen nodig. 

Maak u avond compleet met een diner.
In Leiden en Wageningen is het mogelijk een dinerticket te kopen. Hortus Grand Café en Hotel-restaurant de Wageningsche Berg serveren een speciaal festivalmenu incl. 2 drankjes voor € 25,00. De dinervouchers koopt u tegelijk met de concerten. De Hortus Amsterdam serveert ook een speciaal menu, u kunt hier terecht zonder speciaal dinerticket. Reserveren is wel verplicht. 

Persaanvragen

Johan Kloosterboer
M 06-52 626 907 
info@nieuwsmakelaar.nl

Persfoto's kunt downloaden via deze link