Hortus Festival 2014: Natuurlijk Beethoven
Het Hortus Festival, Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek, programmeert van 23 juli t/m 31 augustus 28 concerten in de wondermooie tuinen van Hortus
Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden en Hortus Haren. De elfde editie van het Hortus Festival brengt een eerbetoon aan Ludwig van Beethoven. De natuur was zijn grootste inspiratiebron, hij componeerde talrijke werken in de vrije natuur. Het festivalthema dit jaar is dan ook Natuurlijk Beethoven. Naast Beethoven staan er ook natuurlijke Scandinavische werken op het programma van onder meer Grieg, Stenhammer en de Duits-Deense componist Kuhlau.

Geschiedenis
Het HortusFestival brengt een liaison tot stand tussen muziek en natuur. In de programmering staan daarom componisten uit het Fin du Siècle centraal, die zich lieten inspireren door de natuur. Hun composities worden uitgevoerd op instrumenten uit deze periode.

William Raaijman, in 2007 plotseling overleden, was de oprichter van het festival. Hij vond zijn inspiratie in de Amsterdamse Hortus Botanicus waarvan hij een fervent bezoeker was. Begin 2003 kreeg hij van de toenmalige directeur Huib Dalitz de opdracht om het eerste festival te organiseren. Zijn fascinatie voor de botanische tuin weerspiegelde zich in de programmering – een fascinatie die ook in de komende editie van het HortusFestival te beluisteren zal zijn. Pianist Maarten van Veen volgde William Raaijman als Artistiek Leider op in 2008.

Het HortusFestival staat bekend om zijn verrassende combinaties van sfeervolle locaties en bijzondere muziek. De concerten zijn intiem: het publiek zit dicht bij het podium en kan na afloop van de concerten eenvoudig contact maken met de musici. 

Het in 2004 opgerichte HortusEnsemble is de vaste bespeler van het festival. Het ensemble legt zich toe op de authentieke uitvoering van kamermuziek uit de jaren 1850-1950 en neemt daarmee een unieke plaats in, in het Nederlandse muziekleven. Het specifieke coloriet van de authentieke instrumenten (zoals de Erard vleugel) waarop het ensemble speelt, vormt het uitgangspunt voor de interpretatie van de muziek uit deze periode. Terug naar de bron, terug naar de natuur! 

Download hier de Artistieke uitgangspunten van het HortusEnsemble en het Hortus Festival, geschreven door Artistiek Leider Maarten van Veen.Concerthistorie

april 2016

augustus 2015

juli 2015

augustus 2014

juli 2014

Hortus Festival 2016:
De nieuwe wereld: Amerika


Artistiek Leider:
Maarten van Veen


Vitaly Pisarenko speelt Liszt